Dags att fixa en ny uteplats?

Att vi närmar oss vår är numer ett faktum, vi har passerat vårdagjämning och en varmare vind blåser sakta men säkert upp över landet. Snart är det dags att flytta ut till våra verandor, altaner och balkonger.

Kanske är ni några som länge planerat för att bygga en ny trall till sommarens alla stunder tillsammans? Har du inte sedan tidigare kunskap och erfarenheter av att bygga just trall är det viktigt att läsa på och kolla upp relevant information innan du sätter igång.

Nya rekommendationer för bygge av trall

På Herdins Färgverk är det själva ytbehandlingen som är vårt hjärta och själ – men vi vill ju att ni ska kunna nyttja er uteplats under många, många år framöver. Då är självklart själva bygget grunden till det.

I januari 2019 kom Svenskt Trä med nya rekommendationer för bygge av trall – något som är bra för dig att känna till, syftet är att minska de problem som kan uppstå vid felaktig montering. Kika därför in på Svenskt Trä Byggbeskrivningar, för att ta del av mer information inför bygget av ditt trallprojekt. Du kan bland annat få tips inför att välja virke, välja skruv och spik, underliggande konstruktion och avstånd, ”att tänka på inför” och såklart även montering. På deras webb hittar du även en film där de går igenom de nya rekommendationerna.

Är grunden rätt byggd kommer det i kombination med regelbunden ytbehandling göra att din uteplats kan hålla sig fin i många år framöver!

Och sen är det dags att behandla din uteplats

Ja, när det är dags att ytbehandla din uteplats – då finns vi här, med flera olika produkter för dig att välja mellan. Så att du kan skapa din alldeles egna plats där du kan slappna av, bjuda in till kalas eller bara sitta inpå småtimmarna och diskutera livets alla egenheter med familj och vänner.

Kinesisk träolja, tjärolja, teakolja eller linoljesåpa?
Oavsett vilken olja du väljer kommer den att ge din uteplats ett bra skydd med härlig yta i sommar. Tänk på att alltid läsa på produkten du väljer hur du rekommenderas behandla din yta för bästa effekt.

Är du ute efter en produkt som ger ett längre skydd för din uteplats rekommenderar vi någon av våra tjäroljor. Där brukar vi säga att underhållsintervallen ligger på 2-3 år, självklart alltid beroende på hur träet har påverkats av väder, vind eller andra faktorer som slitage.

Färgsätta eller inte färgsätta?

Oavsett om du väljer en av våra pigmenterade oljor eller en transparant träolja så kommer produkten att ge din uteplats ett skydd mot väder och vind. Vi har Kinesisk Träolja Pigmenterad i två kulörer och vår Tjärolja Pigmenterad finns i fyra kulörer.

Att påskynda naturens egen färgsättning
För dig som vill att din uteplats ska få den grånade kulören som träet får naturligt har vi en produkt för att påskynda processen – Herdins Järnvitriol med Silverbets. I och med att produkten innehåller bets kommer träet att upplevas grånat från början. Med tiden kommer järnvitriolen att påverkas av sol och väta och ytan kommer att få sin slutfinish.

Behöver du hjälp eller råd inför behandling av din uteplats?

Du hittar mer information om våra produkter för ditt utomhusprojekt här!

Du kan alltid höra av dig till oss med dina frågor: mail@herdins.se eller ringa till vår support: 023-33060, varje vardag kl 13-16.