DIY: Ekhylla i hexagon

Ett relativt enkelt pyssel som passar i allas hem – en betsad hylla i hexagon.

Dessa hyllor har sex kanter och formen går under namnet hexagon. Det är helt klart möjligt att göra sina egna hexagonhyllor från grunden men de finns även att köpa färdiga hyllor, obehandlade – så att du själv kan välja färgsättningen. Självklart kan du använda en plan hylla eller varför inte hitta på något helt annat? Endast fantasin sätter gränser.

Förarbetet är viktigt när du ska färgsätta trä

Oavsett om du väljer att göra dina egna hyllor eller köper färdiga ska du börja med att slipa ytan. Har du hyllor sedan tidigare att återbruka men som redan är färgsatta kommer du att behöva en mer grundlig slipning för att få den ren från tidigare färgsättning.

Vi har här valt att färgsätta hyllan gjord i ek med Oljebets i kulören Mörk Ek. För att pigmenten inte ska lägga sig på botten är det viktigt att röra om betsen ordentligt innan du börjar ytbehandla.

Dags att betsa

Arbeta in betsen och torka sedan bort överskottsfärgen med en trasa. Låt sedan materialet torka. Med Herdins Oljebets tar det cirka 8-10 timmar i rumstemperatur. För oss räckte det gott och väl att betsa ett lager men om du önskar en mörkare betston kan du lägga på ett extra lager. Viktigt då är att rugga upp ytan igen med slippapper och sedan torka bort allt slipdamm. Om din hylla kommer att utsättas för högre slitage går det såklart att lägga på ett extra skydd. Vi rekommenderar då Herdins Vaxolja eller för ännu högre slitstyrka Herdins Hårdvaxolja.

Vi som har byggt vår egen hylla i hexagon behöver ju även montera ihop de färdigbetsade delarna. Magiskt, eller hur? 😉

Njut av din vackra betsade hylla

Och i all sin enkelhet kan dessa hyllor nu skapa en riktigt härlig känsla i hela rummet, då vi valde att göra två stycken när vi ändå var igång.

Kom gärna ihåg att tagga oss i dina projekt #herdins / @herdinsfargverk, eller följ oss på Instagram för mer inspiration.