Lack eller olja?

I vårt sortiment ingår det både lack och oljor, som färgsättning och som skydd. Men vad skiljer dem åt och vad passar bäst för ditt projekt? Här kan du läsa mer om lack och olja.

Att använda en lack innebär att vi tillsätter ett skydd ovanpå ytan – som en film, för att förebygga att smuts, repor och väta påverkar träet. Här är en olja istället helt beroende av träet som den läggs på. En olja behöver nämligen tränga ner i träet för att tillsammans med materialet förstärka ytan och skydda mot slitage.

Hur mycket slitage kommer ytan att utsättas för?

När det är dags att ytbehandla dina träytor kan det vara bra att fundera över hur vardagen kommer att påverka och hur pass mycket slitstyrka din yta behöver. Till exempel kommer ett trägolv i kök eller hall med stor sannolikhet kräva ett mycket slitstarkt skydd som även tål väta. Golv i sovrum eller möbler och inredning kanske behöver ett lättare skydd – självklart alltid beroende på användningsområde.

Vill du färgsätta din träyta?
Om du vill färgsätta din yta kommer valet av färgsättande produkt att påverka vilket skydd du ska använda dig av. Väljer du exempelvis att färgsätta med en lackbets eller lasyr kommer du inte kunna applicera en olja som skydd. Detta eftersom att oljan inte kommer kunna ta sig igenom för att tränga ner i träet, utan kommer istället att lägga sig på ytan och bli kladdig. Vissa möbler och inredningsdetaljer kanske inte behöver något mer skydd än det som ingår i exempelvis en lackbets.

Hur kommer ytan att kännas efter behandling?

Med en olja kommer ytan att behålla den genuina träkänslan, där du kan känna strukturen från träet. Det gäller även om du väljer en vaxolja eller hårdvaxolja. Lacken kommer istället att göra att ytan upplevs som hårdare och mer jämn – förutsatt att ett grundligt förarbete gjorts. Oavsett vilken produkt du använder till din träyta rekommenderar vi alltid ett grundligt arbete. Mer information om exakt hur du går tillväga finns alltid tillgänglig på den produkt som du väljer.

Så vad ska du välja för produkt?
Spana in våra projekt för mer information om de produkter som vi rekommenderar till olika typer av projekt. Bland annat för trägolv, möbler och inredning, tak & panel och köksbänken.

Lycka till med ditt projekt – och du vet väl om att du alltid kan höra av dig till vår kundsupport för tips och råd? Vi har även telefontid vardagar mellan klockan 13-16, ring då till 023-33 060.