Vilket träprojekt vill du betsa?

Har du fyndat ett härligt återbruk, byggt något nytt i trä eller rotat fram något vackert från förrådet? Oavsett ditt projekt så är det en del som kan vara bra att känna till när du ska betsa trä.

Vad är bets – vad kan jag betsa – hur ger jag ytan bästa skydd? Frågorna kan vara många om det här med att betsa trä är helt nytt. Det kan såklart dyka upp frågor även om du är en van betsare – därför kommer här ”Herdins Lilla Betsskola”, vi hoppas att du hittar svaret som just du söker!

Så vad är bets?

Betsen är en lösning av färgämnen som färgar in genom att den tränger ned i underlaget. Det är en produkt för dig som uppskattar den genuina träkänslan, då betsen lyfter fram träets naturliga ådring och struktur.

Skillnaden mot en vanlig målarfärg är att betsen kan beskrivas som transparent, medan en målarfärg täcker ytan. När du väljer att betsa en träyta kommer du därför inte kunna täcka över olika ojämnheter i träet. Därför rekommenderar vi alltid att du lägger ner lite tid på att slipa och rengöra innan behandling – för att få ett så bra slutresultat som möjligt.

Vilken yta kan jag betsa?

Är ytan i trä – så kan den antagligen betsas. Tänk dock på att alla träsorter är unika i sitt utseende, detta kommer även att påverka hur betsen kommer att färga in ytan. Om du har möjlighet är det därför lämpligt att provbetsa på en dold yta innan du behandlar hela ytan.

I vårt sortiment finns det fyra betser med lite olika egenskaper, och beroende på projekt så kan vissa vara mer lämpliga än de andra. Har du ett projekt med stora ytor (som golv) kan det vara lämpligare att välja en Oljebets då den har längre öppentid. Vill du använda en miljömärkt bets när du ska betsa dina möbler och annan inredning finns Lackbets Aqua. Har du en tidigare behandlad yta kan Lackbets, med sin goda vidhäftningsförmåga, vara rätt val. Vår Äkta Bets är valet för dig som vill ha extra djup i den betsade ytan eller om du vill experimentera med färgstyrkan, då du själv blandar ut betspulvret med vatten.

Läs mer här nedanför för att ta reda på vad som skiljer våra olika betser åt och vilken efterbehandling som passar till de olika betserna;

Herdins Lackbets Aqua

Lackbets Aqua en av de betsprodukterna som har längre öppentid – vilket gör den lättare att applicera, den är vattenburen och är även märkt med miljömärkningen Svanen. Lackbets Aqua är en färdigblandad betslösning med lack och finns i 10 kulörer, där alla är inbördes blandbara. Du kan även förtunna den något genom att tillsätta lite vatten (max 25%).

Vill du skydda din betsade yta ytterligare efter att han använt dig av Lackbets Aqua kan du efterbehandla med Betslack Aqua eller Golvlack.

Tänk på att inte använda en oljebaserad produkt på en lackbaserad yta, då kommer oljan inte kunna tränga ner riktigt i träet, vilket kan resultera i en kladdig yta.

Herdins Oljebets

Oljebets är den betsen som har längst öppentid och är därför enklare att applicera jämt över stora, såväl som små, ytor. Det betyder att du kan använda den dels till möbler och inredning men det går även att använda till exempelvis golv eller bänkytor. Oljebetsen innehåller pigmenterad olja och finns i 11 färdigblandade kulörer, som även är inbördes blandbara. Oljebetsen är enkel att arbeta med och även dryg, då en burk på 275 ml räcker till 10-15 kvm träyta (lite beroende på hur sugande träet är).

Oljebetsen i sig innehåller ett grundskydd men om du behöver ett starkare ytskydd så kan du efterbehandla både med oljor och lacker.

Herdins Oljebets går att efterbehandla med;

Herdins Lackbets

Vår Lackbets är en färdigblandad betslösning med lack som finns i 13 kulörer. Du kan blanda alla kulörer med varandra – utom den vita. Skulle du vilja tunna ut lackbetsen kan du använda t-sprit (max 25%). Den har god vidhäftningsförmåga – även på tidigare lackerade ytor. Herdins spritburna Lackbets är snabbtorkande, därför är den lämplig för behandling av mindre ytor – som inredningsdetaljer och mindre möbler. Använder du betsen på större möbler är risken större för överlappningar, vilket kan ge ett ojämnt resultat.

Vill du ge din lackbetsade yta ytterligare skydd kan du efterbehandla med Betslack eller Betslack Aqua på ljusa kulörer.

Tänk på att inte använda en oljebaserad produkt på en lackbaserad yta, då kommer oljan inte kunna tränga ner riktigt i träet, vilket kan resultera i en kladdig yta.

Herdins Äkta Bets

Herdins Äkta Bets är ett färgämne som du själv löser upp i vatten. På så sätt kan färgstyrkan ökas eller minskas efter eget önskemål. Äkta Bets innehåller inga bindemedel vilket gör den ren och klar. Det finns hela 24 olika kulörer att välja mellan, dessa är dessutom inbördes blandbara!

Äkta Bets måste efterbehandlas med Betslack, annars kan betsen färga av sig även efter att den torkat.

Tänk på att du inte kan blanda ut Äkta Bets med Betslacken (eller med annan lack eller olja). Du behöver behandla din yta med betsen utblandat med vatten (enligt instruktion på förpackningen av vald bets) innan du lägger på det skyddande lagret med Betslack.

Tagga #Herdins i dina projekt

Vi hoppas att du har fått svar på vad som skiljer våra betser åt. Har du någon mer fråga gällande bets? Hör gärna av dig till mail@herdins.se.

Och kom gärna ihåg att tagga oss i dina projekt #herdins / @herdinsfargverk, och följ oss gärna på Instagram för mer inspiration. Lycka till med ditt projekt!