Med anor från Falun, Dalarna

Vårt familjeföretag började 1850 när Anders Willhelm Herdin övertog en textilfärgningsverksamhet i centrala Falun. Verksamheten han övertog hade varit igång sedan 1700-talet i den viktiga gruvstaden som Falun var på den tiden.

Han utvecklade verksamheten och sedan början av 70-talet huserar vi i utkanten av staden, fortfarande med familjemedlemmar aktiva i bolaget. Vår gamla tvättbrygga, där de färgade kläderna sköljdes rena, står kvar i Faluån än idag.

1700-talet

Herdins historia sträcker sig tillbaka ända till 1700-talet. På den tiden ett färgeri som drevs i centrala Falun. När verksamheten sedan övergick till produktion av textilfärg föddes ”Härvans hemfärger”.

Herdins Färgverks gamla tvättbrygga som än idag står kvar i Faluån.

Herdins Färgverks gamla tvättbrygga som än idag står kvar i Faluån.

1850

Anders Willhelm Herdin övertar en textilfärgningsverksamhet i centrala Falun. 

Slutet av 1800-talet

I slutet av 1800-talet övertogs verksamheten av familjen Herdin. Än idag drivs Herdins som ett familjeföretag. Det märks i och med det personliga engagemang som finns i företaget och även i korta beslutsvägar.

1900-talet

Under tidiga 1900-talet vidareutvecklades verksamheten till att producera färgsättning för trä – med bets. Herdins har sedan dess fortsatt utveckla produkter för färgbehandling av trä och textilier, med tillverkning i Falun. Förutom ytbehandling av trä och textilvård har vi idag också produkter inom hushållsrengöring och kroppsvård.

I början av 1900-talet vidareutvecklades verksamheten till att producera färgsättning för trä.

I början av 1900-talet vidareutvecklades verksamheten till att producera färgsättning för trä.

1940

Varumärket Imprenex startas och har sedan starten 1940 tillverkat en serie produkter som gör det enkelt för dig att impregnera dina föremål tryggt och bekvämt hemma med enastående resultat.

1950-talet

AVA Hudvård, som då hette La Mer, startas. Tillverkningen av badsalt blir en succé som älskas av många.

1952

MP52 (Möbelpolish 1952) startas och blir en klassiker i många svenska hem. Än idag, 70 år senare, är MP52:s produkter riktiga storsäljare. 

1952 startades MP52 som blev en älskad klassiker i många svenska hem.

1952 startades MP52 som blev en älskad klassiker i många svenska hem.

2022

Herdins La Mer byter namn och utseende och blir nu AVA Hudvård.

2022 bytte La Mer design och blev AVA Hudvård.

2022 bytte La Mer design och blev AVA Hudvård.

2000-talet och framåt

I en föränderlig tid och där ett hållbart synsätt blivit självklart för i stort sett alla, ser vi hur våra varumärken är mer aktuella än någonsin. Herdins, MP52, AVA och Imprenex ska fortsätta förbättra och försköna vardagen. För fler.


Att ha utveckling, tillverkning, försäljning och kundservice under samma tak ger oss en omedelbar känsla för vad våra användare vill ha och uppskattar. En ovärderlig fördel som vi ska fortsätta utveckla i generationer.