Vill du komma igång med återbruk?

Förutom att det är en nytta att ta tillvara sådant som redan finns så kan det vara roligt att starta upp ett eget pyssel-projekt. Behöver du lite korta tips för att ta dig framåt?

Att hitta ditt nästa projekt kanske inte alltid är det givna – exempelvis att golven måste renoveras, dörren behöver betsas eller att taket behöver laseras. Men börja med att se över det du redan har – Har du rensat förråden på länge? Vem vet, det kanske är här ditt nästa projekt befinner sig? Alternativt hos en släkting eller vän? Ibland finns det även stora möjligheter att laga sådant som är trasigt – eller tänka till om det skulle kunna bli något helt nytt?

Vad är återbruk?

Att återbruka – eller återanvända, handlar ju helt enkelt om att arbeta med sådant som redan finns. Att inte köpa nytt. Kan du laga något där hemma som har gått sönder – Och samtidigt ge det en liten makeover? På så vis kan man skapa känslan av att det är nytt. Helt plötsligt kanske mormors gamla skänk passar in i hemmet med en mer modern stil. Ett lakan kanske kan bli en tygkasse, eller något annat skoj? Det viktiga är helt enkelt att inte slänga sådant som kan få nytt liv.

Second hand en väg för återbruk

Är du ute efter något annat – som inte finns hemma eller hos familj och vänner, så finns det lite olika kanaler för att hitta ett härligt återbruk. Är du mycket för att klämma och känna så är det kanske bäst att ge sig ut och söka secondhand-butiker, loppisar eller antikmarknader i närområdet. Annars finns det också fynd att hitta på Blocket, Facebooks Marketplace eller Tradera – för att nämna några. Det allra bästa är såklart att hålla sökfunktionen i närområdet, på så sätt slipper du åka långt för att hämta ditt fynd.

Vet du vad du är ute efter? Testa göra en sökannons på exempelvis sociala medier – den enes skräp, den andres skatt!

Vad ska jag leta efter?

Om du är ute efter möbler som ska hålla länge är det en fördel om det är i massivt trä, alltså inte fanér. Det underlättar även om du ska betsa möbeln eftersom det krävs en del slipning först (beroende på om möbeln är målad eller omålad sen tidigare). Och det absolut bästa tipset till er som inte vill har ett stort projekt – tänk detaljer! Går det att hitta en knopplist? En ram? Eller egentligen lite vad som helst som du fastnar för på plats! Ha ett öppet sinne och låt kreativiteten styra så hittar du nog plötsligt en hel del spännande projekt.

Det absolut bästa tipset till er som inte vill har ett stort projekt – tänk detaljer!

Dags att behandla ditt projekt!

Oavsett om ditt nästa projekt är inom trä eller textil så har vi olika guider för hur du tar dig vidare.

Ska du betsa en möbel eller annan inredning kan det vara bra att ta en kik här först: ”Vilket träprojekt vill du betsa?”.

Är du osäker på vilken produkt som är mest lämplig för ditt projekt i trä kan du kolla vidare här: ”Möbler och Inredning”.

Och om du är ute efter att färga textil ska du kolla in ”Kom igång med textilfärg!”.

 

För er som inte har tid att starta ett eget projekt

För dig som känner att tiden inte räcker till att starta ett eget projekt så finns det flera företag som arbetar med att återbruka gamla möbler. Det finns även platser där du kan lämna in dina fyndade möbler för restaurering, ta en kik i lokalområdet om det finns några tips.

Tagga #Herdins i dina projekt

Stort lycka till med ditt projekt! Och kom gärna ihåg att tagga oss i dina projekt #herdins / @herdinsfargverk, och följ oss gärna på Instagram för mer inspiration.