Gör ett klassiskt skurgolv

Det klassiska skurgolvet innebär ytbehandling med enbart Linoljesåpa. Du får ett naturligt, mjukt trägolv som ljusnar vackert med tiden.

Vi märker ett ökat intresse för det här med att göra klassiska skurgolv och att använda sig av Linoljesåpa, som en naturligare form av ytbehandling. Vilket är så roligt! Men vi märker också att frågorna är många, därför tänkte vi nu försöka hjälpa er med en liten guide till hur du gör ditt eget skurgolv.

Först och främst – att göra ett skurgolv är inte att låta golvet vara obehandlat. Det är en form av ytbehandling, och om den görs rätt och med jämna intervaller kommer ditt golv att stå emot både smuts och väta.

Hur skiljer sig ett klassiskt skurgolv mot en vanlig skurrengöring?
Ett klassiskt skurgolv är ett trägolv som endast behandlas med naturlig slitage och såpskurning för att skapa en robust och vacker, ljus yta. Vanlig skurrengöring används snarare som en vardaglig rengöring av golv som används vid behov.

Klassiskt skurgolv

För att göra ett klassiskt skurgolv behöver du;

  • Skurborste (gärna med skaft så du slipper stå på knä),
  • Linoljesåpa
  • 1 hink med såpblandning och 1 hink med kallt vatten
  • Skurtrasa eller mopp

Så här gör du:

Innan du börjar, tänk på att aldrig lägga koncentrerad såpa direkt på torrt golv – då kan det bli fläckar. Tänk även på att använda dig av kallt vatten vid ytbehandling skurgolv, om du använder ljummet eller varmt vatten kan golvet mörkna.

  1. Dammsug golvet noga innan behandling.
  2. Skölj av golvet med kallt vatten innan du börjar med såpskurning.
  3. Dosera 5-8 dl Herdins Linoljesåpa till 10 L kallt vatten.
  4. Skura golvet med rotborste. Behandla sedan några brädor i taget. Skura alltid i träets längdriktning.
  5. Torka sedan upp överflödigt såpvatten med skurtrasan eller moppen (använd då kallt vatten), efter första partiet brädor, innan du fortsätter med nästa del av golvet. Det är viktigt att du inte låter såpvattnet torka in i golvet, då kan det bli mörka fläckar. Första gången du såpskurar golvet är det bra att upprepa behandlingen ett antal gånger – för att bygga upp skyddet. Sikta därför på att såpskura golvet ca 5 gånger.

Har du ett nylagt golv?
Då måste du börja med att slipa ytan med slippapper 120 korn. Dammsug sedan golvet noga innan du börjar behandla med såpa.

Är ditt golv lackat?
Då är det viktigt att du först slipar golvet trärent och sedan dammsuger noga innan du kan ytbehandla golvet med linoljesåpa.

När är det dags att ytbehandla igen?
Ta för vana att upprepa såpbehandlingen 1-2 gånger per år, för att behålla ytskyddet.

Underhåll mellan ytbehandlingarna?
Tänk på att inte låta väta ligga kvar på golvet – utan ta bort spill på en gång, för att minska risken för bestående fläckar. Självklart kan du använda linoljesåpan även vid städningen. Blanda då: 1 dl linoljesåpa till 10 liter vatten.

Linoljesåpa som rengöring
Linoljesåpan fungerar att använda på de flesta material – inte bara trä. Rengör marmorskivor, badrummet eller köket! Vad du än behandlar så kommer såpan ge en härlig doft i hela rummet!