DIY – ljusstake av träkulor

Nu fram till jul tänker vi inspirera med härliga pyssel. Först ut är denna ljusstake av träkulor – perfekt som en lite annorlunda adventsljusstake!

Detta behöver du:

  • Träkulor i olika storlekar – vi köpte våra (60 mm, 30 mm, 25 mm och 15mm) från Slöjddetaljer.
  • Slipmaskin för att göra de större kulorna plana (de som ska hålla ljusen). Vi använde en bandslip.
  • En centrumborr/träborr storlek 22 mm.
  • Lackbets Aqua valfri kulör, vi valde Antikvit och Pärlgrå.
  • Handskar när du betsar.
  • Ev lite slippapper för att rugga upp kulorna innan du betsar.
  • 4 st ljus, ledljus eller vanliga stearinljus funkar.

Så här gör du:

Vi började med att köpa träkulor (med hål igenom) i lite olika storlekar från Slöjddetaljer. Vi valde storlekarna: 60 mm, 30 mm, 25 mm och 15 mm. Kulorna finns i många olika storlekar men om ni ska göra en ljusstake måste ni använda minst 60 mm kulorna. Annars kommer det bli svårt att borra ut hålet för ljuset.

För att kunna få ljusen stadiga började vi med att slipa ner de 4 stora kulorna så de blev plana. Vi använde oss då av en bandslip. Vilken slip du än använder så tänk på att kulorna gärna vill rulla iväg, så se till att de hålls stadiga.

Dags att borra hål för ljusen

Nästa steg är att borra hålen för ljuset, vi använde oss då av en centrumborr/träborr i storlek 22 mm – som passar bra för traditionella ljus (både led-ljus och stearinljus funkar). Borra någon cm, ca 2 cm, centrerat ner i träkulan, ha gärna ett ljus tillgängligt för att se att det blir stadigt. Borra hellre lite för djupt, så att ljuset inte blir vingligt. Även här, se till att förankra kulorna rejält när du borrar hålen.

Nu är det dags att betsa träkulorna!

Nu till det roliga – betsa kulorna! Till vår ljusstake valde vi att betsa med Lackbets Aqua Antikvit och Pärlgrå. Det är lite trixigt med de mindre kulorna så man får ta det lugnt och försiktigt, de vill gärna poppa iväg.

Låt sedan torka – det är klibbfritt efter ungefär 1-2 timmar. Behöver du betsa resten av kulan (om du delat upp det) går det bra nu – låt sedan torka igen.

Passande produkter

De här produkterna fungerar utmärkt för detta projekt:

Snart är den betsade ljusstaken klar

Nu är det bara att ta valfritt snöre, vi valde lite hårdare bindgarn men det fungerar även med jutesnöre eller lädersnöre. Ta inte för tjockt snöre, då de mindre kulorna har mindre hål!

Nu är ljusstaken klar och du kan sätta i valfria ljus och skapa en riktigt härlig stämning därhemma!

Det roliga med att trä flera kulor på rad är att det går att variera utförande på ljusstaken – antingen kan man ha den lite vågig, rak eller i en cirkel!

Tagga #Herdins i dina projekt

Stort lycka till med ditt projekt! Och kom gärna ihåg att tagga oss i dina projekt #herdins / @herdinsfargverk, och följ oss gärna på Instagram för mer inspiration.