DIY – Ljusstakar av träregel

Nu fram till jul tänker vi inspirera med härliga pyssel. Och nu är det dags för dessa varianter – ljusstakar av träregel! Inspireras av våra betsade ljusstakar, antingen som adventsljusstake eller året-runt ljusstake!

Gör en egen betsad ljusstake
Inför årets julpyssel köpte vi en träregel i storlek 70×70 mm, längden var på några meter. Det visade sig kunna bli flera varianter av fina ljusstakar.

Tanken med träregeln var i vårt fall att tillverka några egna adventsljusstakar, som vi sedan skulle ge bort i julklapp. Efter att vi hade kapat det antal vi ville ha, blev det några längder kvar. Av detta gjorde vi därför flera varianter – en längre för 8 ljus. Och en ljusstake med 4 klossar i lite olika storlekar. Så otroligt enkelt men roligt pyssel.

Du behöver:

  • Träregel, vi använde oss av 70×70 mm och längden på varje ljusstake kan man såklart välja helt fritt. Till de kortare ljusstakarna för 4 ljus valde vi ca 30 cm. Den längre för 8 ljus blev ca 70 cm. Och de 4 mindre klossarna blev ca; 8 cm, 11 cm, 15 cm och 18,5 cm.
  • Såg för att kapa i de längder du vill ha (alternativt be dem hjälpa till på bygghandeln).
  • Slipmaskin, vi använde en bandslip – för att jämna till kanterna och även grundslipa inför betsen.
  • Centrumborr/träborr storlek 22 mm för att kunna borra ut för ljusen. Då fungerar det för både led-ljus och vanliga av stearin.
  • Bets i valfri kulör! Vi har till dessa ljusstakar använt Lackbets Aqua Brun, Mörk Ek och Silvergrå. Samt Oljebets Ljusgrå.

Så här gör du:

Börja med att fundera kring vilken typ av ljusstake du vill göra – en lång, en kort, flera små, alternativt kapa upp flera och ge bort som pyssel i julklapp? Vi köpte reglar som var 70×70 mm, och eftersom vi ville göra många ljusstakar köpte vi ca 3-4 meter. Vi kapade sedan själva med en kap & gersåg.

Sedan ritade vi ut mitten på ljusstakarna och måttade ut hålen. Det går såklart också att lägga hålen lite olika, om man skulle vilja det (vi gjorde det på ljusstaken för fyra ljus som är betsad med Lackbets Aqua Silvergrå). Vi borrade sedan med en centrumborr/träborr med en storlek på 22 mm, se till att hålen blir tillräckligt djupa, så inte ljusen blir ostadiga. Vi körde på ca 2 cm djup, ha gärna ett ljus nära till hands så går det att kontrollera på en gång att hålen blir tillräcklig djupa.

Efter det använde vi oss av en bandslip för att slipa ner kanterna – men det går självklart lika bra med en vanlig slipmaskin alternativt slippapper. Vi grovslipade också runt hela ljusstaken, för att få en bra yta att betsa!

Dags att betsa ljusstaken

Använd valfri bets för behandling av din ljusstake! Vi har valt lite olika betser till våra ljusstakar. Ljusstaken med klossar är betsad med Lackbets Aqua Mörk Ek och Brun. Ljusstaken för 8 ljus är behandlad med Oljebets Ljusgrå. Och ljusstaken med 4 ljus är behandlad med Lackbets Aqua Järnvitriol.

Snart är den betsade ljusstaken klar!
Välj några passande ljus och eventuellt någon fin kvist från naturen att dekorera med – sen är det bara att njuta av det mysiga skenet från ljusen.